2 min leestijd

Hoe voorkom je dat kalk je leidingen en kranen aantast?

Kalkaanslag is een hardnekkig kwaad. Kranen, wastafels en tegels verliezen niet enkel hun glans, kalk tast ook het binnenwerk en de leidingen aan. En het verhoogt het energieverbruik van je boiler. Gelukkig kan je dat voorkomen door een waterverzachter of waterontharder te installeren.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 4 december 2017

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Water bevat calcium, magnesium en andere mineralen. Overal waar water stroomt, worden deze mineralen afgezet en dat laat een kalkaanslag achter. De hardheid van je water zal bepalen in welke mate de kalk zich vastzet. Weet dat bij een hogere hardheid de kans op kalkaanslag groter is. Benieuwd naar de waterhardheid in jouw gemeente. Zoek het op via het waterbedrijf. 

Wat zijn de gevolgen? 

Kalkaanslag is niet onschuldig. Het zet zich vast op de tegels en de wanden van je douche én op je douchekop. Het tast ook de glans van je kranen en je lavabo aan. Hierdoor zal je meer en intensiever moeten poetsen in je badkamer. Helaas gaat kalkaanslag nog veel verder dan het louter zichtbare: het beschadigt het binnenwerk van je kranen en je leidingen, waardoor ze minder goed afsluiten. Vroeg of laat zal je door kalkaanslag te maken krijgen met lekken.

Kalkaanslag beïnvloedt je energiefactuur

Wie te kampen heeft met water met een hoge hardheid zal dat ook merken aan zijn energieverbruik. Kalk zet zich vast rond de weerstand of warmtewisselaar van een boiler. Daardoor krijgt dit toestel het moeilijker om warmte af te geven. Anders gezegd: er zal meer energie nodig zijn om het water op temperatuur te krijgen.

Dat meerverbruik aan energie is niet gering. Heeft je boiler te kampen met kalkaanslag, dan schiet je energiefactuur merkbaar de hoogte in.

De oplossing: een waterverzachter

Gelukkig kan je kalkaanslag voorkomen. De oplossing is eenvoudig: installeer een waterverzachter (ook wel waterontharder genoemd) op de plaats waar het water je woning binnenkomt. Dat is waar de watermeter zich bevindt. Deze waterverzachter heeft de vorm van een bak met een hoogte van een meter en een grondoppervlak van ongeveer 30 cm bij 50 cm.  Dit toestel filtert je water en dat heeft heel wat voordelen: je toestellen en materialen gaan heel wat langer mee, het poetsen van je badkamer duurt minder lang en je bespaart op energie. Dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu, want je stoot minder CO2 uit. 

North Star is een vooraanstaande speler op de markt van waterverzachters. Het is de vaste partner van badkamerspecialist Dagmar Buysse. Deze fabrikant staat garant voor kwalitatieve toestellen die de ganse levensduur van je badkamer meegaan.